Koffie & Gezondheid

Hier kunt u items vinden over het effect van koffie op de gezondheid.

to top


'Koffie minder slecht dan gedacht'

WASHINGTON - Wie tot zes koppen koffie per dag drinkt, loopt geen gevaar daar vroeg aan dood te gaan. Sterker nog, bij middelbare vrouwen lijkt de kans op een vroeg einde door een hartaandoening dankzij het regelmatig drinken van koffie, zelfs af te nemen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Madrid in Spanje, dat dinsdag gepubliceerd is.

Koffie minder slecht dan gedacht. Eerdere onderzoeken naar de consumptie van koffie gaven een wisselend beeld; soms bleken er voordelen, soms waren er nadelen.

Naar nu blijkt is koffie dus minder ongezond dan tot nu toe werd gedacht, stellen de onderzoekers, die meer dan 120.000 mannen en vrouwen in de Verenigde Staten onderzochten.

Koffie bevat cafe´ne, een verslavende en oppeppende stof. De onderzoekers denken dat deze stof zorgt voor de vermindering van het aantal hart- en vaatziektes onder koffiedrinkers. Bron: Telegraaf

to top


Is rietsuiker beter dan zoetjes?

Wie snel de neiging heeft om te overeten, kan het beste biscuitjes in huis halen als snack. Biscuitjes nodigen het minst uit tot overeten, blijkt uit onderzoek.

Rietsuiker is niet specifiek beter dan zoetjes en andersom. Rietsuiker is niet specifiek beter dan zoetjes en andersom. Rietsuiker levert wel degelijk calorieŰn in tegenstelling tot zoetjes. Als je op je gewicht let kun je zoetjes in de koffie en thee gebruiken. Dit is niet gevaarlijk voor je zolang je er niet teveel van gebruikt. Zoetjes maken je koffie en thee zoeter, maar hebben ook een iets andere smaak dan suiker.

Rietsuiker is gemaakt van rietsuikerstengels, net als gewone kristalsuiker. Omdat rietsuiker niet zoveel geraffineerd (bewerkt) is als kristalsuiker, heeft het een bruine kleurtjes. Rietsuiker levert wel calorieŰn, 4 calorieen per gram. Een schepje suiker in de thee of koffie is ongeveer 5 gram en dus levert rietsuiker dan per kopje 20 calorieŰn. Bron: gezondheidsnet

to top


Biscuitje voorkomt eetbuien

Wie snel de neiging heeft om te overeten, kan het beste biscuitjes in huis halen als snack. Biscuitjes nodigen het minst uit tot overeten, blijkt uit onderzoek.

Biscuitje voorkomt eetbuien Pascalle Weijzen van de Wageningen Universiteit onderzocht hoe lang het duurt voordat mensen genoeg krijgen van een bepaalde smaak tijdens het eten. Het ouderwetse theebiscuitje blijkt het beste koekje te zijn voor overeters: het nodigt namelijk niet uit tot dooreten.

Volgens de onderzoekster is de droge smaak van het biscuitje de reden; mensen hebben daardoor geen behoefte aan meer. Ook de smaak van pure chocolade blijkt overeten te voorkomen. 'Dat komt door de uitgesproken, sterke smaak: daar hebben mensen snel genoeg van', aldus Weijzen.

Aan het onderzoek deden zeshonderd mensen mee. Koekjes met suiker en een melkchocoladelaagje blijken het meest uitnodigend om allemaal achter elkaar op te eten. Bron: gezondheidsnet

to top


Werkgevers gaan fruit verstrekken


Een fruitschaal bij de koffieautomaat op het werk image Een fruitschaal bij de koffieautomaat op het werk moet de leefstijl van mensen helpen verbeteren.

Ook moet het bijdragen aan de strijd tegen overgewicht. Het zogenaamde 'werkfruit' is een campagne vanuit AGF Promotie en richt zich op kleine en middelgrote bedrijven. Het is de bedoeling dat de fruitschalen binnen drie jaar bij drieduizend bedrijven te vinden zijn.

Bij het Voedingscentrum en het Productschap Tuinbouw is het idee van de fruitschaal met succes getest. Driekwart van de werknemers zei meer fruit te eten, omdat het nu op het werk voor het grijpen ligt.

Het moet voor werkgevers net zo gewoon worden om fruit te verstrekken als koffie en thee, zo is de opzet van de campagne. Het liefst gratis, maar dat is aan de werkgevers. Bron: gezondheidsnet

to top


Koffieleuten is goed voor het geheugen


Koffieleuten is goed voor het geheugen image Kletsen met collegaĺs is goed voor de werkprestaties. Een dagelijks tienminutenpraatje bij de koffieautomaat verbetert het geheugen Ún het denkvermogen.
Dat blijkt althans uit een onderzoek door de Universiteit van Michigan, waarover Management Team bericht op mt.nl. Dus in plaats van hersenkrakers als sudokuĺs, gewoon even Ĺkleppen bij een bakkieĺ. Uit eerdere onderzoeken was al gebleken dat het geheugen minder wordt door een tekort aan sociale contacten, bijvoorbeeld als gevolg van pensioen of ontslag.

to top


Effecten van koffie en cafe´ne verschillend?

Effecten van koffie en cafe´ne verschillend image Cafe´ne is de meest onderzochte stof in koffie. De effecten van pure cafe´ne worden direct vertaald naar koffie, maar dit blijkt niet altijd terecht. Zo blijkt pure cafe´ne in de vorm van een tablet de bloeddruk te kunnen verhogen, terwijl dit bij dezelfde hoeveelheid cafe´ne via koffie niet of nauwelijks optreedt (bewezen volgens onderzoek, Noordzij, 2005)

Naast cafe´ne bevat koffie meer. Zo bevat koffie bijvoorbeeld kalium en magnesium die mogelijk het bloeddrukverhogende effect van cafe´ne kunnen tegengaan. Bron: dieet.blog.nl / koffie-en-gezondheid.nl

to top


Koffieconsumptie en bloeddruk

Koffieconsumptie en bloeddruk image Regelmatige consumptie van koffie heeft een beperkte tot geen invloed op de bloeddruk bij mensen met een normale bloeddruk. Wel is er een verschil tussen kortetermijneffect en het effect op langere termijn. Koffiedrinken heeft kort na consumptie een iets verhogend effect op de bloeddruk, dat vergelijkbaar is met het voeren van een gesprek. Zoĺn acuut effect komt door de cafe´ne en de bloeddruk daalt binnen een paar uur weer naar de uitgangswaarde. Onderzoeken die betrekking hebben op de langere termijn wijzen uit dat koffie nauwelijks tot geen effect heeft op de bloeddruk. Tevens blijkt koffie geen relevant effect te hebben op het risico op hypertensie. Recent onderzoek toont zelfs aan dat vrouwen die veel koffie drinken (> 6 kopjes per dag) een lagere kans op hypertensie hebben. Bron: www.koffieengezondheid.nl

to top


Enkele koffiezetmethoden verhogen serumcholesterol

Koffiezetten en serumcholesterol image Ongefilterde koffie kan het serumcholesterolgehalte verhogen, filterkoffie heeft dit effect niet. De cholesterolverhoging van koffie is toe te schrijven aan de diterpenen cafestol en kahweol, twee vetoplosbare stoffen die van nature in koffieolie aanwezig zijn. Alleen bij bepaalde zetmethoden komen de diterpenen daadwerkelijk in het koffiezetsel terecht. Zo bevatten kookkoffie, cafetiŔrekoffie en Griekse of Turkse koffie deze stoffen in hogere concentraties. Bij filterkoffie en koffie van koffiepads (met een Senseo-apparaat), de in Nederland meest gebruikelijke zetmethoden, blijven cafestol en kaweol in het filter achter. Deze koffiesoorten hebben dus geen cholesterolverhogend effect. Ook oploskoffie bevat nauwelijks diterpenen en heeft geen of nauwelijks effect op serumlipiden. Bron: www.koffieengezondheid.nl

to top


Dikke werknemer koffie laten halen

Dikke werknemer koffie laten halen image Dikke en onfitte mensen op kantoor moet je extra aan het werk zetten. Het maken van een printje of een kop koffie halen moet niet te makkelijk zijn, zo vindt de Denktank Sport, Bewegen en Arbeid. De organisatie pleit ervoor om de printer en het koffieautomaat zo ver mogelijk van ongezonde mensen vandaan plaatsen zodat ze in beweging blijven.

De denktank gaat nog een stapje verder. De lift moet tergend langzaam gaan zodanig zelfs dat het personeel automatisch de trap neemt. Ook het parkeerterrein moet minstens een paar honderd meter verderop liggen om de werknemers gezond te houden.

"Mensen stappen 's morgens uit bed, gaan de auto in, nemen de lift en gaan achter hun bureau zitten", zegt projectleider Peter Jan Mo in De Telegraaf. "De dertig minuten beweging per dag worden zo niet gemakkelijk gehaald." Bron: www.depers.nl

to top


De effecten van koffie op de geest

Gezondheid image Het drinken van koffie heeft effect op ons mentale gestel. Het geheugen wordt beter, de alertheid neemt toe. Bovendien zorgt koffie voor een lekker gevoel. Hoe komt dat? Hiernaar zijn honderden studies, testen en onderzoeken gedaan.
Koffie maakt alerter en geconcentreerder, waardoor leren gemakkelijker gaat. Daarom zal koffiedrinken, als onderdeel van de examenvoorbereiding, de resultaten gunstig kunnen be´nvloeden.
Bron: www.koffieengezondheid.nl

to top


Gemakkelijker taakswitchen door cafe´ne

taakswitchen cafe´ne image Koffie drinken tijdens het werk is zo gek nog niet. Want door de inname van cafe´ne is ons brein waarschijnlijk in staat om gemakkelijker te switchen tussen taken. Bovendien kunnen we beter eigen fouten signaleren. Dit ontdekte psychologe ZoŰ Tieges in haar promotie-onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam. Zij onderzocht de invloed van cafe´ne op het menselijk gedrag en de hersenactiviteit. Met haar onderzoek werd aangetoond dat er zichtbare veranderingen plaats vinden in de hersenactiviteit door cafe´ne.

ĹIk heb met name gekeken naar de invloed van cafe´ne op de cognitieve controleprocessenĺ, legt Tieges uit. ĹDit zijn de processen in de hersenen die reageren op veranderingen in de omgeving. We maken deze processen dagelijks mee, zeker in de dynamische wereld waarin we tegenwoordig leven. Denk bijvoorbeeld aan de situatie waarin je zit te mailen, terwijl de telefoon gaat en tegelijkertijd een collega binnenkomt. Om daarmee om te kunnen gaan moet je brein flexibel zijn. Je hersenen moeten alle processen goed kunnen managen. Bij vermoeidheid gaat zoiets sneller mis. Dan typ je bijvoorbeeld in de mail wat je tegen de persoon aan de telefoon wilt zeggen. Wij hebben nu voor het eerst aangetoond dat cafe´ne dit proces positief kan be´nvloeden.ĺ

to top


Cafe´neadvies voor zwangeren blijft op max. 300 mg per dag

Cafe´neadvies voor zwangeren image In het januarinummer van het American Journal of Obstetrics & Gynecology staat een onderzoek dat aangeeft dat zwangere vrouwen die meer dan 200 mg cafe´ne per dag gebruiken een grotere kans hebben op een miskraam dan vrouwen die geen of minder dan 200 mg cafe´ne per dag binnenkrijgen. De uitkomsten van dit onderzoek zijn niet in lijn met andere omvangrijkere onderzoeken. Zowel het Voedingscentrum als de Engelse Food Standard Agency blijven bij het advies om tijdens de zwangerschap de cafe´ne inname te beperken tot maximaal 300 mg per dag.

to top


Door koffie geen verhoogd risico op kanker

koffie voedsel image Het World Cancer Research Fund (WCRF) heeft in oktober 2007 een lijvig rapport gepubliceerd waarin de resultaten van ruim 7.000 studies naar de oorzaak en preventie van kanker worden gecombineerd. Op grond van deze grootscheepse meta-analyse heeft WCRF aanbevelingen gedaan voor de voeding in relatie tot de preventie van kanker. Koffie wordt niet in deze aanbevelingen genoemd omdat onderzoeken uitwijzen dat het zeer onwaarschijnlijk is dat koffie gerelateerd is aan een verhoogd risico op kanker.

to top


Veel vragen over koffie op Gezondheidsbeurs

koffie op Gezondheidsbeurs image Van 25 tot 27 januari was het Voorlichtingsbureau voor Koffie & Gezondheid aanwezig op de Nationale Gezondheidsbeurs in Utrecht. Opvallend waren de vele vragen die het publiek had over koffie en cafe´ne. Vooral het vermeende vochtafdrijvende effect van koffie zat veel mensen hoog. Dit onjuiste denkbeeld wordt mede in stand gehouden doordat sommigen (vooral vrouwen) na het drinken van koffie wat sneller moeten plassen. Aangetoond is dat de totale hoeveelheid urine niet verandert en koffie dus gewoon meetelt in de dagelijkse vochtinname. Ook viel op dat veel mensen niet weten dat koffie prima past in een gezonde levensstijl. Om hieraan meer bekendheid te geven hebben wij op de beurs een flyer verspreid met een korte uitleg over een aantal topics op het gebied van koffie en gezondheid.