Soorten koffie

Als u graag koffie drinkt, is het prettig dat er veel soorten te koop zijn. Het is niet meer even koffie kopen, maar een kwestie van kiezen, van variëren. Er zijn koffiebonen, gemalen koffie in diverse soorten en oploskoffie. Voor wie van espressokoffie houdt zijn er speciale bonen.

Heeft u al een voorkeur voor een bepaalde soort koffie?
Hieronder een overzicht van de diverse soorten (automaten) koffie:

Instant / vriesdroog / oploskoffie

instant vriesdroog oploskoffie image Oploskoffie wordt gemaakt van gezette koffie die -om het water te laten verdwijnen- wordt gesproeidroogd in hete lucht of gevriesdroogd bij -40°C. Dan ontstaan pure korreltjes koffie die goed kunnen worden bewaard en met heet water of hete melk in een oogwenk een kop koffie geven. Het is lekkere koffie, hoewel de meeste mensen het geen echte koffie vinden. Anderen zweren erbij. De zetmanier is snel en gebruiksvriendelijk en zeer geschikt voor grote aantallen mensen. Ook het onderhouden van instantautomaten is gemakkelijk; er is geen restafval!

Freshbrew

freshbrew koffie image Freshbrew koffie is gemalen koffie. Een kopje koffie gemaakt volgens de freshbrew methode lijkt het meest op een kopje koffie van thuis. Door de speciale branding en maling is deze uitermate geschikt voor professionele koffiemachines. In een freshbrew automaat heeft de koffie maar 5 seconden contact met het water. In die tijd moeten de extracten uit de koffie gehaald worden. Het verschil met snelfiltermaling is dat de druppeltjes heet water een langere contacttijd met de koffie hebben omdat ze een lange weg naar beneden hebben te gaan. Snelfiltermaling is dan ook anders gebrand en gemalen dan freshbrew koffie en daarom niet geschikt voor een freshbrew automaat. Het resultaat zou een slappe bak zijn.

Verse bonenkoffie / espressokoffie

verse koffie bonen image Voor elk kopje koffie apart gemalen bonen, verser kan niet. Bij bonen (- of ook wel genoemd espresso)machines denken we aan de Italiaanse manier van koffiezetten waarbij het bijna kokende water onder druk door de zojuist gemalen espressokoffie wordt geperst en er de bekende espresso, cappuccino en andere variaties mee worden vervaardigd. Steeds meer kantoren, instellingen en particulieren kiezen voor deze kwalitatieve manier van koffie serveren.


Koffiesmaken

Er zijn wel zo’n zestig verschillende soorten koffie. Twee daarvan zijn het belangrijkst en worden het meest gebruikt: de Arabica en de Robusta.

Arabica

Soorten koffie image De Arabicastruik (65 tot 75% van de wereldproductie) is de allerbelangrijkste. Arabicabonen zorgen voor een zachte en volle smaak. Het cafeïnegehalte is vrij laag: 0,8 tot 1,3% (cafeine is de stof die van koffie een opwekkend drankje maakt, je blijft er wakker van). Arabicastruiken groeien het beste op hoger gelegen grond.

Robusta

De Robustastruik is sterker, beter bestand tegen schadelijke invloeden. Robusta groeit ook in lager gelegen streken. De smaak is erg pittig, de kwaliteit soms wat minder. Het cafeïne- gehalte is 2 tot 2,5%. De Robusta levert 25 tot 35% van de wereldproductie.

De koffie die je in de winkel koopt, is vaak een mengsel (een melange) van verschillende soorten bonen. Door het mengen en door de het hoger of lager branden van de koffie, ontstaan er diverse smaken: voor elk wat wils!


Koffie bereiding

Espresso

is een koffiebereiding waarbij heet water onder hoge druk door zeer fijn gemalen en aangedrukte koffie wordt geperst.
  Espresso-gebaseerde koffie's zijn:
 • de doppio (een dubbele espresso in een kopje);
 • Cappuccino image
 • de caffè macchiato ((gevlekte koffie), een espresso met een toef melkschuim)
 • de Americano (een espresso gezet op een kopje heet water, lijkt op reguliere nederlandse kop koffie)
 • de caffè corretto (een espresso met een scheut grappa, sambuca of brandy)
 • de cappuccino (espresso met gestoomde melk en melkschuim in een kopje van ongeveer 150-170 ml)
 • de caffè panna (espresso met slagroom voor de liefhebber).
 • de ristretto (een espresso met een kleiner volume maar met wel de volledige extractietijd, voor een extra sterke smaak)
 • de caffè lungo (een espresso die wat langer "door blijft lopen" zodat het volume groter is)
 • de caffè latte (een lungo met een scheut warme melk, ongeveer fifty-fifty)
 • de latte macchiato (min of meer de 'koffie verkeerd', nl. een glas warme melk met een espresso eraan toegevoegd)
 • Bron: Wikipedia

Cappuccino

is een Italiaanse koffiesoort, oorspronkelijk afkomstig uit Wenen, de koffiehoofdstad van Europa. De koffie bestaat uit melkschuim, melk en espresso (sterke koffie). Soms wordt er ook cacaopoeder of kaneel over gestrooid.

Koffie bereiding image

Andere koffievariëteiten

  Overige koffievariëteiten zijn ondere andere:
 • latte
 • lungo
 • affogato
 • americano
 • café mocha
 • gocciato


Koffiemachines

Koffie machine

Voor grootverbruik in kantines en op kantoren, gebruiken soms een vloeibaar koffie-extract. Maar steeds vaker wordt apparatuur gebruikt die de koffie vers en kop-voor-kop zet. Dit gebeurt op basis van gemalen koffie ("freshbrew"), vergelijkbaar met thuis koffiezetten. Ook komen er veel machines voor die werken met instantkoffie, het voordeel hiervan is dat de koffie veel sneller klaar is. De meeste machines gebruiken tegenwoordig voor de gewone koffie/espresso freshbrew en voor de 'fundrinks' (cappuccino, wienermelange enz.) instantkoffie. Het allernieuwste op het gebied van koffie-automaten is het gebruik van echte koffiebonen. Dit wordt ook wel Bean-2-Cup genoemd. Met de bean-2-cup methode kan echt de lekkerste koffie van espresso-kwaliteit gehaald worden, vaak ook in combinatie met de mogelijkheid tot het kiezen van een echte cappuccino. Bron: Wikipedia